BÜKKI MAGAZIN
  • FŐOLDAL
  • Magazin
  • A BÜKK
    • BÜKKI TÚRÁK
    • ESEMÉNYEK
  • BÜKKVIDÉK
    • PROGRAMOK
    • TURIZMUS
      • VENDÉGLÁTÁS
      • SZÁLLÁSHELYEK
    • BÜKKI TERMÉKEK
    • TELEPÜLÉSEK
    • Infók
  • KAPCSOLAT
BÜKKI MAGAZIN
  • FŐOLDAL
  • Magazin
  • A BÜKK
    • BÜKKI TÚRÁK
    • ESEMÉNYEK
  • BÜKKVIDÉK
    • PROGRAMOK
    • TURIZMUS
      • VENDÉGLÁTÁS
      • SZÁLLÁSHELYEK
    • BÜKKI TERMÉKEK
    • TELEPÜLÉSEK
    • Infók
  • KAPCSOLAT
Természetjáró

Megkóstolnád az erdőt?

tőle bkadmin 2024.07.31.
2024.07.31.

   Ha az erdőben túrázunk, gyakran csak arra figyelünk, hogy ne tévesszük el az ösvényt, ne térjünk le a jelzett utakról, vagy hasra ne vágódjunk egy kiálló gyökérben. Sokszor észre sem vesszük, vagy nem nézünk meg alaposan minden növényt, vagy fűszálat. Talán csak a gombákat vesszük észre és azonosítjuk, majd osztályozzuk őket ehető vagy ehetetlen kategóriába. Pedig az erdőben, ha egy kicsit jobban odafigyelünk, sokféle növényt találhatunk, ami nem csak ehető, de még finom is.

Ha elvesznénk az erdőben, mennyi ideig bírnánk, ha csak azt ennénk, amit ott találunk? Megfelelő ismeretekkel felvértezve bizony elég sokáig.

   Az erdő tényleg finom, mert lépten-nyomon lehajolva, az aljnövényzetből egészen izgalmas és különleges ízű vadnövényeket gyűjthettünk a kosarunkba. A bükki és mátrai erdők tele vannak ehető finomságokkal. Találhatunk vadsóskát, turbolyát, ragadós galajt és egészen különleges ízvilágú növényeket, melyekből salátát készíthetünk. Az erdő igazi kincsesbánya, nem kell félnünk, hogy éhen maradunk. Már a füvek nevei is mosolyra fakasztanak, a hagymaszagú kányazsombornak igazi fokhagymaillata van, de valahogy nem marad annyira erőteljesen benned, és nem kísér el még órákon át. A madársóskát igazi felüdülés rágcsálni, a hagymás fogasírnak pedig megdöbbentő káposztaíze van. A legtöbb vadon termő levélzöldség és vadgyümölcs vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag. Többségük gyógyhatásokkal is rendelkezik, és nem egy közülük beltartalmi értékeiben jóval felülmúlja a hasonló, konyhakerti növényeket. Bármennyire is megdöbbentő, de a legközönségesebb növények talán a legértékesebbek. A mindenki által ismert csalán B-, C- és K-vitaminban, valamint magnéziumban is igen gazdag, a pitypang levele a máj és epe működését segíti, a galagonyatermés, amelyből például gyógybor és galagonyasajt is készíthető, a szív- és érrendszert tartja jó állapotban.

   Egészségünk védelme érdekében az első és legfontosabb a megfelelő fajismeret. Sajnos nem egy szomorú eset történt már azért, mert valaki egymáshoz nagyon hasonló növényeket tévesztett össze, például a medvehagymát és a gyöngyvirágot. A vadnövényekhez nem kell olyan beható ismeret, mint mondjuk, ha az ember gombászni indul, de azért, ha valaki laikusként vág neki, akkor nem árt, ha a szedett zöldeket szakértővel, erdésszel vagy fitoterapeutával megvizsgáltatja.

   A teljesség igénye nélkül tíz vadon élő ehető növényt mutatok be, melyeket bátran ajánlok fogyasztásra.

   Vadcikória, mezei katáng (Cichorium intybus)

   A mezei katáng, más néven katángkóró vagy egyszerűen katáng (Cichorium intybus) az őszirózsafélék (Asteraceae) családjába tartozó növényfaj. Vadcikóriaként is ismert, mivel nemesített változata a cikória.

   A mezei katáng egyike a legnagyszerűbb vadon élő, ehető növény, s a világ számos részén népszerű. Tavasszal a kesernyés, fiatal hajtások kiváló étvágygerjesztők. A gyökére pedig évszázadok óta kedvelt a népgyógyászatban, s teát főznek belőle. A fiatal leveleket gyakorta összekeverik a pongyola pitypang leveleivel, de azoknál kicsit nagyobb, nyúlánkabb, s kevésbé szabályosan fogazott. A hajtások különösen alkalmasak salátakeverékek készítéséhez.

   Tipp: hagymával/fokhagymával, sóval, borssal, olívaolajjal, főzve/párolva érdemes készíteni. Főtt babbal, csicseriborsóval is jó.

   Gyermekláncfű, pongyola pitypang(Taraxacum officinale)

   A gyermekláncfű vagy pongyola pitypang (Taraxacum officinale) az őszirózsafélék (Asteraceae) családján belül a pitypang (Taraxacum) nemzetségbe tartozó, Magyarországon is gyakori évelő növényfaj. Gyakran nevezik egyszerűen csak pitypangnak is.

Pongyola pitypang

   Virágzás előtti fiatal leveleiből salátát vagy főzeléket készítenek. Gyökerét nyersen vagy vajon párolva, durvára őrölve pedig kávépótlóként használták. Levelével és gyökerével több száz éve kezelik a máj, epehólyag, vese megbetegedéseit és az ízületi problémákat.

   Tipp: akárcsak a vadcikóriát ezt is hagymával/fokhagymával, sóval, borssal, olívaolajjal, főzve/párolva érdemes készíteni. Főtt babbal, csicseriborsóval is jó, de kiváló pesztóhoz, más leveles zöldségekhez, tésztákhoz, nyersen pedig salátakeverékekhez.

   Tyúkhúr (Stellaria media)

  A tyúkhúr vagy közönséges tyúkhúr (Stellaria media) a szegfűfélék (Caryophyllaceae) családjának csillaghúr (Stellaria) nemzetségbe tartozó, általánosan elterjedt, a nitrogénben gazdag talajokat kedvelő gyomnövényfaj. Egyéves, hideg évszaki növény; ősszel vagy télen csírázik, majd áttelel.

Tyúkhúr

   Tipp: fokhagyma, olívaolaj, dió, só, parmezán sajt, citromlé, citromhéj hozzáadásával az egyébként is jó ízű tyúkhúr friss, üde hajtásaiból remek pesztó készíthető.

   Nagy csalán (Urtica dioica)

   A nagy csalán (Urtica dioica) az egyik legismertebb gyom- és gyógynövény. A „csalán” (csolyán) elnevezést valójában több faj gyűjtőneveként használjuk. Ezek azonban az ajakos virágú árvacsalánoktól virágszerkezetükben alapvetően különböznek. A növény pollenszórása június elejétől október végéig tart.(…) A csalánszőr hangyasavat, acetilkolint, szerotonint és hisztamint tartalmaz, ezért fájdalmas és égető a csaláncsípés.

Nagy csalán

   Tipp: leveleit főzelékként, zsenge hajtásait tavaszi levesekben és salátákban fogyasztják, sőt, néha sörhöz is használják fűszerként.

   Kövér porcsin (Portulaca oleracea)

   A kövér porcsin(Portulaca oleracea) a porcsinfélék családjába tartozó növényfaj. Ázsiában őshonos, de Afrika és Amerika mérsékelten meleg területein is előfordul. (…) A kövér porcsin az omega-3 zsírsavakban leggazdagabb növény.

Kövér porcsin

   Tipp: minden részét, de különösen a gyökerét, fogyaszthatjuk nyersen, de savanyítva, párolva is. A világ számos országában különlegességnek számít.

   Fehér libatop, lisztes laboda (Chenopodium album)

   A fehér libatop (Chenopodium album) a disznóparéjfélék családjába tartozó növényfaj, a magyarországi kertek, szántóföldek egyik leggyakoribb gyomnövénye. Fiatal levelei és megőrölt magja ehető, Észak-Indiában régóta termesztett haszonnövény.

Fehér libatop

   Tipp: spenótpótló gyomnövény, melynek leginkább a fiatal hajtásai és levelei használhatók. Leveseket, currykat készíthetünk belőle, de más jellegzetes, főleg indiai, pandzsábi ételeket is.

   Kerti laboda (Atriplex hortensis)

   A kerti laboda (Atriplex hortensis) a disznóparéjfélék (Amaranthaceae) családján belül a libatopformák (Chenopodioideae) alcsaládjába tartozó növényfaj, mely korábban kedvelt tápláléknövény volt.

Kerti laboda

   Tipp: a ma már sokfelé gyomnövényként előforduló laboda hajdan általánosan elterjedt főzeléknövény volt. Már a rómaiak is fogyasztották, a középkorban kiváltképp kedvelték. Spenót helyett termeszthető, és hasonlóképpen készíthető. A sóskával keverve enyhíti a savanyú ízt.

   Cigány paréj, Jó Henry-király (Chenopodium bonus-henricus)

   Az angol nevén Jó-Henry-király (Chenopodium bonus-henricus) nevű gyomnövény, Csongrád megyében cigány paréj néven ismert. A növényt falusi veteményeskertekben évszázadokig termesztették.

Cigány paréj

   Tipp: új hajtásait a tavasz közepétől nyár elejéig lehet vágni és úgy érdemes elkészíteni, mint a spárgát. A növényt ezért a szegény ember spárgájának is nevezik. Háromszög alakú leveleit augusztus végéig gyűjtik és a spenóthoz hasonlóan készítik el. Ma már többnyire vadon előforduló gyomnövény. Sokfelé a virágait is fogyasztják.

   Közönséges bojtorján (Arctium lappa)

A közönséges bojtorján vagy nagy bojtorján (Arctium lappa) az őszirózsafélék családjába, a katángformák alcsaládjába, a bojtorján nemzetségbe tartozó növényfaj. Hibásan bogáncsnak is nevezik, de a bogáncs (Carduus) nemzetség fajainak minden része szúrós.

Közönséges bojtorján

   Tipp: friss hajtása zöldségként használható, elkészíthető főzeléknek, bár csak kevés helyen használják fel erre. Japánban, Koreában népszerű. Leveleit és hámozott zsenge szárát, nyersen és főzve, hámozott gyökerét főzve is fogyaszthatjuk. Levele kesernyés ezért a fogyasztás előtt legalább kétszer öntsük le róla a főzővizet, s tegyük fel főzni friss vízben, amivel a kesernyésség csökkenthető.

   Szőrös disznóparéj (Amaranthus retroflexus)

   A szőrös disznóparéj(Amaranthus retroflexus) a szegfűvirágúak rendjébe (Caryophyllales), azon belül a disznóparéjfélék családjának (Amaranthaceae)Amaranthus nemzetségébe tartozó növényfaj.(…) A növényt a világban többhelyütt fogyasztják. Egyetlen mérgező Amaranthus-fajt sem ismerünk, de a levelek oxálsavat tartalmaznak, és nitrátban gazdag talaj esetén nitrátokat is, így forrás után a főzővizet le kell önteni róla.

Szőrös disznóparéj

   Tipp: Az indiai Kerala államban népszerű „Cheera thoran” nevű ételben a szőrös disznóparéj finomra vágott leveleit kókuszreszelékkel, csilivel, fokhagymával, kurkumával és más összetevőkkel ízesítik.

   Végezetül kellő óvatossággal járjunk el az ismeretlen növények kóstolgatásával, mivel akár mérgezőek, és/vagy egészségkárosítóak is lehetnek.

   A népszerű, és lassan a kiirtás szélére juttatott medvehagyma leveleinek összekeverése  a gyöngyvirág leveleivel, már számos halálos mérgezést okozott, ami figyelmeztető példa kell, hogy legyen mindenkinek.

Gyöngyvirág és a medvehagyma

   Nem csak a medve, a medvehagyma sem játék!

– progla –

Ennyien olvasták: 436
ehető vadnövényekerdei növényekerdőgyógynövényekkóstold meg az erdőtvadnövények
0 Kommet
1
FacebookPinterestTumblrRedditStumbleuponWhatsappEmail
bkadmin

előző poszt
A Magas-Tátrában járt a Túraterápia – galéria
következő poszt
Tüsszögés, orrfolyás, szemviszketés. Mi is a helyzet az allergénekkel?

Ez is érdekelhet még..

Erdők a globális felmelegedés ellen

2024.08.15.

Erre fokozottan ügyeljünk!

2024.08.15.

Tudtad? Hazánk legnagyobb rovara.

2024.08.08.

Hazánk nagyvadjai: A vaddisznó

2023.12.29.

A Bükk és a Bükk-fennsík

2023.07.07.

A Bél-kő meghódítása

2023.07.07.

Hurrá itt a tél! – Hogyan túrázzunk télen.

2022.11.23.

Az Óbükk kincsei között a Túraterápiával

2022.09.15.

Erdőgazdálkodás, vagy erdőirtás?

2022.09.15.

A Szlovák Paradicsomban jártunk – a Túraterápiával

2022.09.13.

Szólj hozzá Te is! Mégsem válaszolok

Save my name, email, and website in this browser for the next time I comment.

Keress minket a Facebookon!

Facebook

Lebújabbak

  • Brutális hidegek is jöhetnek

    2025.03.09.
  • Hímek a Nyíregyházi Állatpark jegesmedvebocsai

    2025.03.07.
  • Tűzoltók a Civil Háznál

    2025.03.07.
  • Megszülettek az első vadmalacok

    2025.03.05.
  • Jelek az erdőben

    2025.03.04.

Kategóriák

  • A Bükk kincsei (38)
  • Állatvilág (17)
  • Blog (31)
  • Bükki túrák (20)
  • Bükki Vándor (1)
  • Egészség (5)
  • Előzetes (1)
  • Erdei séták (1)
  • Hírek (43)
  • Itt jártunk (16)
  • Kiemelt (13)
  • Klímaváltozás (1)
  • Közlemények (2)
  • Magazin (1)
  • Természetjáró (16)
  • Természetvédelem (17)
  • Tudástár (47)
  • Túraterápia (2)
  • Videók (2)

Archívum

Legutóbbi hozzászólások

Nincs megjeleníthető bejegyzés.

Legnépszerűbb

  • 1

    Medvetámadás Ózdon

    2025.02.05.
  • 2

    Hiába szépek a szökőkútszerű karsztforrások, ezek az erdőpusztulás jelei

    2024.07.15.
  • 3

    Jelek az erdőben

    2025.03.04.
  • 4

    Király-kút, a középkori királyok kedvenc ivóhelye

    2020.04.29.
  • 5

    Megkóstolnád az erdőt?

    2024.07.31.
  • KEZDŐLAP
  • Rólunk
  • Impresszum
  • Felhasználási feltételek
  • Sütik – Cookies
  • Adatvédelmi és adatkezelési tájékoztató
  • Szerzői jogok

Legújabbak

  • Brutális hidegek is jöhetnek

    2025.03.09.
  • Hímek a Nyíregyházi Állatpark jegesmedvebocsai

    2025.03.07.
  • Tűzoltók a Civil Háznál

    2025.03.07.

Belépés / Regisztráció

Elfelejtett jelszó?

Belépés itt

BÜKKI MAGAZIN

Tarts velünk, és fedezd fel a Bükk-hegység csodálatos tájait!

Facebook Twitter Instagram Pinterest Youtube Snapchat Vimeo

Galériák

Fuji-2-333 Fuji-2-334 Fuji-2-332 PYKU6pTI qiiWXw15 tQd2hqgp pTT4VO9Y LpswMUvH Pm6jL7jL

Cimkék

blog Bél-kő Bélapátfalva Bükk Bükk-fennsík Bükk-hegység Bükki Nemzeti Park bükki túrák Bükkszentkereszt Dobra-tető erdő erdőirtás Fehér-kő globális felmelegedés hideg Hámori-tó hőség Karácsony kilátó klímaváltozás kutyák Lillafüred Magas-Tátra medve olvadás Pogányvár progla Szalajka-völgy Szeleta-barlang személyes Szilvásvárad tarvágás természetkárosítás természetvédelem töbör Töröksánc Túraterápia túravezető túrázás túrázás télen Uppony vaddisznó állatvilág óbükk ősz
Live visitors
110
463
Visitors Today
2093213
Total
Visitors

@2018 - Minden jog fenntartva. Design: Drophost.hu DROPHOST

Ez a weboldal cookie-kat használ annak biztosítására, hogy Önnek a lehető legjobb élményt nyújtsa honlapunkon. A sütikről bővebben itt olvashat. Elfogadom További információk, adatkezelési tájékoztató, felhasználási feltételek
Manage consent

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Always Enabled

Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.

Non-necessary

Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.